divendres, 16 de novembre del 2012

REFLEXIÓN JUEGOS COMPETITIVOS Y COOPERATIVOS


Tradicionalmente los juegos competitivos han formado parte de forma exclusiva en la Educación Física, como por ejemplo las carreras, juegos de relevo, el pañuelito, el pillo-pillo… Pero en la actualidad este tipo de juego se pone en tela de juicio y se plantean las ventajas del juego cooperativo frente al juego competitivo. Ahora no se fomentan solo aspectos que tengan que ver con lo físico, también se persigue trabajar la formación integral de los niños/as como la participación, cooperación, empatía…, de ahí la importancia actual de las actividades que implican cooperación entre el alumnado.

Los juegos competitivos son aquellos en los que se desea obtener un premio o llegar a una meta, y en el que hay tanto una parte que sale victoriosa como otra que sale perdedora. Estos juegos tienen connotaciones negativas como la provocación de la rivalidad, sentimientos de fracaso, envidia, egoísmo y rechazo. Si echamos un vistazo al juego competitivo de los niños podemos observar como los ganadores tienden a recalcar que son los que han ganado el juego y los perdedores sienten vergüenza y desmotivación para volver a jugar. También existen opiniones en las que defienden los juegos competitivos como juegos que despiertan el afán de superación y ayudan a la autorrealización.

Por otra parte, tenemos el juego cooperativo que es aquel que podemos definir como actividad colectiva donde las metas de los participantes son compatibles y, con independencia de que desempeñen el mismo papel o papeles complementarios, no existe oposición entre las acciones de los mismos, es decir, la acción de unos tiende a beneficiar a los otros y viceversa. De entre las ventajas que encontramos en este tipo de juegos se encuentran las siguientes: favorecen la diversión, potencian las relaciones interpersonales positivas, promueven la participación, incluso de alumnado con discapacidad, aumentan la empatía, desarrollan habilidades y destrezas. Además, estos juegos son beneficiosos para la vida real ya que los valores aprendidos en el juego son aplicados por los participantes en su entorno, con este tipo de juego los niños mejoran sus conductas sociales.

En conclusión, vivimos en una sociedad en la que se fomenta de manera desmesurada la competitividad, por lo que como futuros maestros/as debemos remediar que los alumnos/as crezcan con valores negativos como la rivalidad, egoísmo, individualidad… y fomentar valores como el compañerismo, la empatía, participación… a través de los juegos cooperativos. Además, con los juegos cooperativos los niños/as aprenden lo mismo que con los juegos competitivos, respetan unas reglas, tienen afán de superación, desarrollan habilidades motoras… sin necesidad de que existan “perdedores”.

Alba Martínez
MªRosario Ruiz


  
JOCS COOPERATIUS VS COMPETITIUS

Després de llegir els diversos articles que se'ns ha proporcionat i arribar a una idea més profunda sobre el tipus de jocs i esport, ja siguin competitius o cooperatius podríem arribar a la conclusió de què el veritablement important és buscar un altre tipus d'estímuls que l'habitual simplicitat de "guanyar" o "perdre" i ser capaços d'anar més enllà, el veritablement important, i sobretot en una escola, és saber transmetre el valor del joc com a part de l'educació i formació d'una persona, és a dir ensenyar, i aquí l'educador també té molt a aprendre, habilitats d'empatia, companyerisme, participació, suport, apreciació mútua, etc. Però el més important en la vida escolar d'un nen és que visqui l'escola de la manera més feliç possible. El joc ha de ser diversió, rialles, reflexió, observació de si mateix i dels altres. L'escola ha de ser compensadora de mancances de la vida familiar i personal dels nens, oferint-los així l'oportunitat de conèixer i experimentar altres vivències.
El joc no competitiu ens servirà per reforçar mancances i debilitats d'uns, actituds positives i debilitar les negatives. No hem de perdre l'hàbit de buscar sempre jocs que agradin a la majoria del grup, siguin les tendències i peticions dels líders d'aquest, les que siguin. Cal tenir present que la victòria d'uns és la derrota d'altres. Un nen eliminat es pot convertir en un nen rebutjat.
En un joc cooperatiu generem la participació de tots, ningú queda exclòs, ja que l'objectiu del mateix és la diversió, l'exercici saludable, la companyonia, i no el resultat millor. Amb el joc cooperatiu donem oportunitats a tots, generem comunicació en el grup, es millora la relació entre el professor i el grup, i estimulem l'acceptació social de tots els membres del grup, aquí és on de veritat es treballa l'atenció a la diversitat , doncs tots som diferents i amb habilitats diferents, aquí sí que hi cabem tots, cadascú aporta el seu gra de sorra i som part d'un grup. En el joc cooperatiu l'acció d'un tendeix a beneficiar els altres. Per educar haurem disminuir sempre la importància de la victòria i no estimular a competir ia guanyar per sobre de tot. Hem de premiar el recorregut, les formes, l'ètica, no el resultat final ja que es dóna la circumstància que en ocasions no ha estat aconseguida de manera honesta. Això mai hauria de deixar passar per alt, i el docent hauria d'aprofitar aquestes circumstàncies per parlar amb ells i treballar, en el mateix temps de l'educació física i no evitar-ho, bé per falta de temps o per no considerar part de l'assignatura.
La conclusió doncs seria, independentment del joc que es generi a l'escola, o el joc que el mestre proposi, sempre intentant que sigui cooperatiu i no competitiu, l'actitud del mestre, o millor dit, l'estil docent. El mestre serà el que promogui o no aquest tipus d'actituds, sense oblidar la influència que ell mateix té cap al'alumne, ja que és el "model".
Podríem posar d'exemple, el model d'equip que ens ha transmès el FC Barcelona, ​​que tot i practicar un esport competitiu i de masses, ha simpatitzat amb persones no aficionades al futbol i ha donat exemple sempre d'actituds respectuoses en tots els àmbits, dins i fora del terreny de joc, d'humilitat, d'esforç. Això l'ha generat la qualitat humana del seu entrenador, donant exemple en les rodes de premsa. També en espots publicitaris es pot veure, com els nens es queden amb aquestes coses, ja que en l'últim anunci de Nocilla (http://www.youtube.com/watch?v=rXq1Lx22hsw), uns nens narren el seu últim partit de futbol, ​​on un d'ells va tenir un accident, i ens expliquen que el triomf ha estat de tots ells, a més nens i nenes són part d'aquest equip.
El mestre, a l'escola, ha d'ensenyar i exposar una diversitat de jocs i esports perquè els nens els coneguin i en un futur puguin triar el que més els agrada o el que més beneficis els aporta.

És contradictori en moltes ocasions, la intenció de docents, i la publicació dels valors que algunes escoles promouen en els seus Projectes de Centre, amb el tipus d'escola i societat que tenim. Vivim en una societat de consum, d'aparença i de resultats, no importa tant la classe de persona que ets, sinó el que tens. Doncs això és el que ens ha de fer treballar més encara si cap en els termes abans esmentats. Intentar formar persones solidàries, amb principis, honestes, amb alta autoestima, íntegres, generoses, sensibles, amb bona salut física, però també emocional.

Beatriz Bonet





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada