dijous, 17 de gener del 2013

Què és el que causa el sobrepès infantil?



En ple segle XXI en el qual ens trobem, l'obesitat infantil està considerada com una epidèmia. Segons els especialistes en temes d'obesitat, els canvis alimentosos i les noves formes de vida sedentàries són els principals causants en l'augment de l'obesitat infantil. Si no s'excedeix és a causa de l'elecció dels aliments per part dels pares per confeccionar una dieta equilibrada i la realització d'activitat física diàriament, aquests són els factors que més poden contribuir al fet que els nens senar presentin sobrepès.
Però a causa que els pares tenen bastants tasques laborals i domèstiques, és més fàcil oferir-los als nens un menjar ràpid, com els congrets industrials, nuggets, chuches… tot això que no negarem que ens agrada, i més als nens, però això no és saludable per a ells. Dia tras dia, aquests hàbits alimentosos es converteixen en una mala costum. Els menjars resulten molt atractius pel seu aspecte, però no porten els nutrients ni les vitamines necessàries perquè els nens creixin forts i sans.
També existeix un altre tipus d'alimentació, i és aquella on no es consideren els nivells i controls quant als greixos, sucres, i altres components que solament engreixen. Sent aquests hàbits tampoc saludables per als nens.
Segons els experts el que és més saludable per als nens i una bona dieta que consumissin unes dues mil calories diàries i que, la meitat d'elles, anés coberta pels hidrats de carboni, un terç pels greixos i la resta per proteïnes
A part del consum d'aliments amb alt contingut en greixos i sucres, el sedentarisme de molts nens els fa més obesos. El practicar una activitat física és essencial al seu creixement i a la seua salut. L'estil de vida que porten els nens també ha canviat molt. La majoria de les activitats que realitzen es concentren entorn de la televisió, a l'ordinador i als videojocs. Moltes famílies, per la falta de temps o per comoditat, acaben deixant als nens davant de la televisió tota una tarda, en lloc de portar-los al parc o a qualsevol altra activitat que els afavoreixin més. Els jocs a l'aire lliure, les excursions, els esports, etc, són cada dia substituïts per activitats sedentàries. Segons les últimes enquestes, els nens espanyols passen una mitjana de 2 hores i mitjana diàries veient la televisió i mitja hora addicional jugant als videojocs o connectats a la Xarxa.
Per això, com a educadores que som, o futures docents devem mantenir un control dins de l'aula. En el col·le on jo vaig estar fent les pràctiques tenien una fulla setmanal on posava que tipus d'esmorzar devien portar cada dia, per exemple, el dilluns fruita, el dimarts làctic, el dimecres alguna cosa dolç, així fins al divendres. Amb això el que aconseguim és produir un petit joc amb els nens, on també mengin el dolç que tant els agrada i al mateix temps estar menjant saludablement. Va ser un mètode que com a futura mestra inclouria a la meva aula sense dubtar-ho.

Alba Martínez 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada